
Τι είναι η AMH (αντι-μυλλέριος ορμόνη) και ποια η σχέση της με τη γονιμότητα μιας γυναίκας;
Τι είναι η AMH (αντι-μυλλέριος ορμόνη) και ποια η σχέση της με τη γονιμότητα μιας γυναίκας;
Μια γυναίκα από την ημέρα που γεννιέται, έχει συγκεκριμένο αριθμό ωοκυττάρων στις ωοθήκες. Αυτός ο αριθμός μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, η ωοθήκη επιστρατεύει μερικά από αυτά, με κάθε κύκλο περιόδου, για να γίνει η ωορρηξία.
Η AMH είναι μια ορμόνη (γλυκοπρωτείνη) που παράγεται στις ωοθήκες από τα κοκκιώδη κύτταρα. Τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα της γυναίκας είναι μια ένδειξη για τα αποθέματα σε ωοθυλάκια (άρα ωάρια) που διαθέτει. Τα επίπεδα της AMH
• μειώνονται όσο μεγαλύτερη είναι η αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας ή λόγω πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας,
• αυξάνονται σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
Γενικά, χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ αναδεικνύουν το πρόβλημα της μειωμένης ωοθηκικής εφεδρείας. Μια γυναίκα που έχει πολύ μειωμένα επίπεδα AMH, είναι πιθανό να έχει φτωχή ανταπόκριση σε φάρμακα γονιμότητας που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία διέγερσης ωοθηκών κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο σε καμία περίπτωση η ΑΜΗ δεν αποτελεί δείκτη της ποιότητας των ωαρίων.
Έλεγχος AMH.
Η ορμόνη AMH μένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια του κύκλου πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η μέτρηση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Η μέτρηση των επιπέδων της, ειδικά όταν συνδυάζεται με γυναικολογικό υπερηχογράφημα ωοθηκών και με ορμονικούς ελέγχους (FSH, LH, E2, PRL, κτλ) μπορεί να μας δώσει πολύ ασφαλή εικόνα της γονιμότητας της γυναίκας.
Καραμαλέγκος Χρήστος – Βιολόγος
Τμήμα Ελέγχου Γονιμότητας